sape nak itut angkat kaki~ ;P

Tuesday, November 29, 2011

hati tolong jangan susah.

bismillah....

we're now heading to december.. and 2012. wahhh!! tak lama lagi dah masuk final sem. yeah~!! belajar macam hape tapi tak pandai2 and dah nak habes belajar dan jadi cikgu. woah~

bila dah balik maktab, maka cuti pun dah ikut sekolah... cuti lebih kurang 2 bulan... sepatutnya digunakan untuk buat persiapan tettt.. tapi hape pun tak bergerak..

bila hati tak senang, rasa takde motivasi nak mengerjakan segala urusan menambahkan masalah hidup tu...

tapi kan... ade satu perasaan aneh yang membuatkan otak saya bekerja sket..

consider this..

ada satu ketika, bila ada masalah, saya rasa macam nak lari je dari masalah tu semua. and i did. i didn't put effort to think on how to solve it.

dan satu ketika yang lain, bila problems keep coming, dan rasa semak sangat otak dan hati, but i didn't escape. i face it.

ada ketika kita hanya mahu berseronok. tapi di ketika yang lain, kita mahu bertanggungjawab untuk setiap keseronokan itu...

i think that's my view about cinta dan tidak.

i neva thought this way before.

mungkin kalau ada yang mengenali, saya tak mudah menurut. selalu nak membangkang.

but not now.

i started to feel like listening more, adapting to his situation, making adjustment to my ambition and dreams..

supaya semuanya kena dengan hidup dia..

it makes me think...

mungkin...

orang yang betul diciptakan untuk kita, akan buat kita tidak menjadi diri kita sendiri, tapi berubah kepada yang baik sesuai dengan keadaannya. orang yang betul-betul diciptakan untuk kita, adalah someone yang mampu melakukan sesuatu yang orang lain tidak akan lakukan untuk kita.

dan someone itu adalah seseorang yang kita mampu terima kekurangannya, seadanya. walaupun. walaupun susah untuk dapat kesenangan dari dia.

paranoid kah saya?? or saya tengah pening memikirkan masalah beliau dan cuba untuk merasionalkan segalanya???

huuuu......

mungkin....

sebab terlalu banyak yang difikirkan...

susah bila kita ada our own dream wedding, tapi ianya berbeza dengan our mum's dream wedding.

segalanya menyemakkan fikiran... antaranya ialah perkara-perkara di bawah..

1.boleh tak kalau saya tak nak buat sword barrel?? sbb sy rs sword barrel adalah untuk pengantin perempuan yang kurus, cantik, bergaya dan sebagainya yang elok2 sahaja. sword barrel juga adalah mahal (buang $$$...) dan sword barrel adalah satu part yang gah dalam event.

2. bile saya dah buat kad kawen yang tak macam kad kawen dan mendapat kritikan kaw2 punye dari mama, maka saya telah menempah bala untuk segala yang menyusul di kemudian hari. no more "i have my own preference whatsoever". sigh~

but still.. what's wrong with plain songket?? is it a must to be in that bling bling dress for us to be called a bride?? ape masalahnya bile saya nak yang kosong?? wajibkah jadi yang berkilat-kilat kalau kita adalah pengantin??? tak sukaaaaaaaaaaaaaa!!!!!

3. kat sini, mak. kat sana, bakal suami. kat sini susah hati nak lepaskan anak die. tapi kat sana diam tengah fikir nak amik anak kat sini...

anak kat sini risaukan kat sana sakit kepala... tapi dah tak mampu nak buat ape...

anak kat sini patut pujuk untuk tangguhkan majlis ni dulu...

nape nak berkeras jugak untuk susah...

padehal...

anak kat sini.. masak tak pandai. kemas umah, slow. cantik pun tak.

hmmmmm... susahnya hati...

4. rasa aneh sangat-sangat untuk tukar status... risau x boleh jadi yang terbaik yang dia nak. risau jadi punca dosa yang dia tanggung.. risau tak boleh jadi pembantu bila diperlukan.. risau macam-macam benda.. risau takut susahkan hidup dia...


tapi satu yang saya pasti saya telah selesaikan...

baju dayang semua dah beli. tu je.


hmmmm

Allah akan bagi kesusahan yang kita mampu tanggung kan??? semua ketidaksenangan hati ni akan berakhir kan??

hmmmmmmmmm.....

jumpa lagi di hari yang lebih ceria....

assalamualaikum.


Monday, November 21, 2011

sometimes it lasts in love but sometimes it hurts instead....

....

i heard that you're settled down
that u found a girl and you're married now
i heard that your dreams come true
guess she gave you things i didn't give you

never mind i'll find someone like you
i wish nothing but the best for you too
don't forget me, i begged, i remember you said
sometimes it lasts in love
but sometimes it hurts instead

....





Tuesday, November 15, 2011

you are the best thing that's ever been mine~ ;)


bismillah...

dengan nama Allah aku berlindung dari syaitan yang direjam. amin.

hmmm.. dh lamer giler x hupdate ye... skrg baru ade masa dan laptop untuk online...eh, selama ni xde laptop ke??

tak ah.. ade je.. laptop yang saya sayang sangat-sangat tu.. tapi.. boleh on, bukak ape yang ade dalam tu je.. cucuk pendrive dah x mau detect. cucuk berukben pun tamau detect jugak. keyboard memang dh hampir setahun xleh guna, cucuk external keyboard pun dah x detect. kesimpulannya, tunggu jadi Allahyarham je.

sedih giler. ntahla, laptop tu adalah sejenis kenangan. kenangan tu pula dah lama duk berlalu hilang satu persatu.

memang dah tak ade perasaan. tapi kadang-kadang teringat. kalau hidup elok xde masalah, dapat kerja bagus, dapat hidup baik-baik, alhamdulillah... saya pun sedap hati nak teruskan semua ni...

so, exam dah habis. yay! dah boleh kawen!! haha..

hmm... risau pasal banyak benda...

checklist macam takde perubahan... banyak lagi benda tak settle.. sebelum ni rasa macam lambat lagi.. tiba-tiba dah hujung november, means lagi dua bulan!

sedih bila tak boleh buat keputusan bila perlu buat keputusan..

sedih bila patutnya pergi sama-sama, pilih sama-sama, bincang sama-sama, tapi tak boleh buat macam tu...

saya memang kahwin sorang-sorang...

takpelah, at least boleh belajar sendiri. buat diri sendiri jadi bahan eksperimen. risau kad sangat tak cantik, risau kad tu nampak pelik.. risau mama marah.. (walaupun dah biasa sangat kena marah...hmmmm..)

baju pun belom siap.. barang-barang hantaran satu habuk pun tak beli lagi.. dah la kena beli untuk dua-dua belah, dengan mak ayah punya part, 20 benda nak kena beli, pastu nak kena fikir nak hias bagai pulak... oho...

dan untuk pertama kalinya, bakal pengantin sendiri yang kena escort datin hantar kad kahwin. ade sebulan je nak buat semua tu, nak kena fikir demam seminggu lagi.. memang bersedia sangat nak hangus.

ulang alik gi teluk intan, lumut, dah macam driver bas. kena fikir banyak benda... kita, dia, mak ayah, mereka, semua.

tapi... takde pulak rasa susah.. tertekan kadang-kadang je kut.. selebihnya ikut flow jek...

progress contest.. memang kitorang bersungguh sangat nak menang.. but then, rezeki tu macam bukan kami yang punya jek....kesian abang azhar, tak pernah die bersungguh macam tu.. tersentuh lak hati tengok die berusaha macam tu sekali.. takpelah.. duit boleh dicari kan??

oh, ade sesuatu yang menggangu kehidupan. ade dua gigi kecik yang cuba nak tumbuh. oho.. satu dah agak besar, satu lagi baru naik.. kena fikir untuk buang kut.. sebab die macam menggigit pipi...:( tapi the good thing is tak rasa sakit... tolong jangan. at least sampai bulan 2.

dan lepas ni.. makin banyak perubahan hidup yang perlu dibuat.. balik kampung dah kena fikir lebih.. beli kereta macam tak kut.. sebab abang azhar kena tanggung rumah. hmm.. part rumah ni pun satu hal jugak.. semua orang duk tanya kenapa dah beli rumah sedangkan saya tak kerja lagi.. kereta macam lagi penting, dan keadaan kewangan memang tak cerah sangat untuk bela rumah..

tapi.. abang azhar dah ready dengan semua alasan-alasan beliau, yang berjaya jugak menghasut fikiran saya untuk ikut je... mula-mula memang tak senang.. kalau saya dah kerja takpelah.

tapi.. tapi die tetap bertegas yang dia memang akan fikirkan pasal duit tu kemudian sebab...

sebab nombor rumah tu ialah 48.

rasa nak menangis. orang yang selalu tak tunjuk apa yang dia rasa, bila tiba-tiba berkeras untuk sesuatu, memang mudah nak nampak kesungguhan tu..

Allah tak buat die nampak sweet sepanjang masa. tapi Allah buat saya berfikir. hadiah yang jarang kita dapat lebih manis daripada layanan baik setiap hari. tapi kalau dapat dua-dua lagi best kan?? hehe

takpe-takpe.. tak dapat dua-dua sekali pun takpe...semoga beliau adalah anak yang baik, suami yang soleh dan ayah yang bertanggungjawab dalam hidup ni..

so, this journal's getting bored... dah patut stop.

doakan kami, doakan segalanya baik-baik sahaja..

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

p.s: nak bagi hadiah untuk abang azhar. tapi tak tahu nak bagi ape.. hmmmm...nak bagi ape yek???




Monday, October 3, 2011

october 2nd.2011

5.30 pm.

Ya Allah.. kalau ini ujian untuk menghapus dosa, aku terima. ampunkan dosaku.

kalau ini ujian sebagai pengingat di masa lalai, aku terima. tunjukkanlah aku jalan yang kau redhai.

tenangkanlah hatiku. moga apa yang terjadi hari ini menjadi pengajaran seumur hidup. amin...

alhamdulillah.. masih diberi nyawa untuk menghadapi hidup.

Friday, September 23, 2011

do "like" us.


bismillah.....

ade org gigih masuk contest utk cut cost kawen... sape tu??

ade la.. hahaha

bukan ape.. mmg dah amik photog tu pn utk wedding nnt..

tup-tup, die buat contest. adiahnye lak, cover nikah n sanding for free. gile!!

tapi.. contestnye ialah gambar candid. pale r, gambar x candid pn x berape nak ade.. mane nak cari gambar candid???

organiser lak duk cucuk2 join contest.aigooo...

n tetibe gak smlm mak cik nulah tu tengok gambar lam phone and terbukak gambar kat lumut.

ting!!

teringat, itter ade snap2 gambar ikut suka hati die..

gigihlah cari gambar tu balik lam lappy lanjut usia ni.. seb baik ade, dah curi siap2 dari esbuk itter dulu. hehehe..

so bar hntr smlm.. sbb tu la gigih slow mengumpul undi...

teringin sangat nak menang.. sbb bukannye ade bnyak sgt pun duit nak kawen.. semua pun buat biase2.. kecik2 je.. sedeh...isk3...

hmmm..

ntah la.. klu ade rezeki, ade la kan?? harap2nye ade la.

nk tgk x gmbr tu?? hahaha. gambar buruk je.. nak tukar jadi santek pun x reti.










jajangggggg....

















hahahahahaha



thank u. ;)

klu nak tolong promote sangatla saya suka!! ;D


tu je. nak gi meeting jap.



daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



Thursday, September 22, 2011

hhhhumph.*nana*

bismillah...

oh malasnye nak bersiap gi kelas...malas siap baju, malas mandi, malas kemas beg..... *malas gi kelas senarnye..*

assignment ngah berlambak. tapi xde motivasi nak kerjakan semua assignment tu. sorry assignmentssss.

mane nak cari jurnal psikologi yang best-best ek??

berada di sem kejatuhan.. berdebar cuak risau seram.

lambatnye cuti...bosan dah buat homework yang tak siap-siap..

lambatnye cuti. nak g soping.

lambatnye tahun depan.

daaaaaaaaaaaa

;P






Wednesday, September 14, 2011

bersangka baik pada hidup. dan mereka yang bernama kawan.

bismillah...

nak nanges.. tapi tak terdaya..

nak beli laptop baru, tapi tak berduit..

nak bercakap ngan boyfren, tapi x dipeduli..

sedih hidup macam ni..

sedih nk ganti laptop baru.. xleh putar balik waktu dia datang dulu...

sedih jadi bahan buli tapi tak mampu melawan..

sedih nak buat macam-macam utk kawen, tapi xde duit..

sedih tiba-tiba naik jerawat banyak2 macam demam campak.hahaha. sedih ke x sedih ni??

sedih bila nak tolong orang tapi orang buat perangai lagi pelik.

sedih tak cakap kat orang tapi orang buat cerita kat belakang. masa untuk kebenaran muncul tu ada, tapi tak mampu nak hadapinya sekarang..

sedih tak mampu nak marah bila perlu marah.

macam dapat hadiah pakej kesedihan.

dada macam nak meletup tapi masih berfikir apa rasionalnya jalan ini.





kalau ini adalah ujian Allah, apakah skema jawapannya??








Saturday, September 3, 2011

kad raya terakhir...

Dengan nama Allah.. aku berlindung dari hasutan syaitan yang direjam.

waalaikumsalam..

encik awak,

memang dah lama sangat2 kita tak ketemu... mahupun berutus ape2... tak perlu mungkin..

melupakan takkan pernah mudah..

selamat hari raya aidilfitri

maaf segala kecelaruan hati, kesusahan hidup yang disebabkan oleh orang..

mohon dihalalkan juga segala wang ringgit dan tenaga yang terbuang untuk org..

mungkin berjauhan dan tidak terlihat di mana2 lebih mudah untuk kita..

insyaAllah.. jika hati orang cukup kuat, jemputlah datang nanti..

wassalam...

tolong lepaskan orang dari hati . sakitnya hati ingatkan kehidupan begitu sangat menyesakkan hidup.. lepaskan org dari hati supaya hati orang tenang.. dosa hati orang untuk membanding2, melebihkan pada yang tak berhak, dosa hati orang mengingati pada yang tak perlu..

jaga diri..



Wednesday, August 17, 2011

don't leave



even when i tried watching movies, listening to songs, trying to smile, my heart is calling you, and i start to cry....











Saturday, August 13, 2011

perlu ke??? tak perlu??

biamillah..

the prev entry.haha.. marah tu hanya bertahan selama 20 minit je.

bulan ngah mengambang kut sekarang asek rasa cam nak marah orang..

after all, he just bear with it. walau sejuta kali saya marah marah marah dia. he just remain silent and accepted my apology after half an hour. seriously x pernah jumpa org macam tu and xtau akan jumpa lagi org macam dia di masa hadapan.

marah tiap-tiap hari pun sama je. the next day he'll be like xde pape yg jadi.haha

this love really drives me crazy.

do scold me, ignore me often and i'll be mad like hell but u won't stop will u??

haih. don't know wut to do..

penat mengejar benda yang kita takkan dapat.

ooohhh..bila nak jadi besar nih...

penat. penat.


Tuesday, August 9, 2011

tolong fikir pakai otak sket!

bismillah..

moga kita terus berada di bawah lindungan dan rahmat Allah.. amin

baru lepas membebalkan diri dan membebel.

tiba2 je bertukar jadi monster. bebal dengan manusia yang tak reti bahasa tapi sebok nak merajuk tak tentu pasal, nak marah tak berasas dan TAK RETI nak berubah!

kalau rasa diri sendiri je betul, pergi duk kat gua niah. jadi fosil kat sana.

kalau tak rasa nak belajar jadi bertanggungjawab, tak yah mimpi nak bina keluarga lah.

buat org lain dapat dosa je.

bukan sebab cinta lah. mana ada cinta kat dalam dunia ni. yang ada hanya amanah dan tanggungjawab. kalau cinta tu betul ada, ko takkan menangis fikir orang yang kau tinggalkan sebab dia ada banyak peluang untuk tukar arah cinta dia. pegi mati lah cinta.

kalau tak sebab amanah dan tanggungjawab, sorang perempuan takkan setia dalam perkahwinan, takkan berkorban banyak benda untuk jantan.

sebab tanggungjawab, seorang isteri jadi isteri dan seorang suami jadi suami dan mak ayah didik anak2.

arghhhh!!!!

sampai bila tah nak bercakap dengan skrin. tekan keyboard kuat2 sampai sakit jari. jerit kuat2 dalam hati.

kalau nak ikut cinta, dah lama blah la.

sebab tanggungjawab. sebab rasa salah sendiri. sebab rasa nak berubah. sebab rasa positif. sebab rasa boleh jadi lebih baik. sebab rasa boleh nangis sorang2, diam2 dan ok. memang bertuah sangat jadi kau!

ngah cari pelamin sebab nak kawen dengan kau tapi kau boleh cari saat2 yang ko nak mati baru nak cari. terbaik. pastu cakap macam takde bateri.

juara buat org tersayang rasa murah.

nak duk saje2 goyang kaki tengok leh kawen ke tak.

sudahlah kau. gi main jauh2!!

titik.

Sunday, July 24, 2011

percubaan

bismillah...

sempena nk masuk bulan Ramadhan ni.. terasa macam nak menyenaraikan beberapa azam yang mungkin akan menjadi satu percubaan yang gagal di bulan puasa.

tapi harap-harap xde lah gagal sangat

here we go.

1. cuba untuk tidak tertekan dengan esaimen supaya cuti puasa boleh dikurangkan menjadi kurang 6 hari.

2. cuba berbuka puasa seperti bukan bulan puasa.

3. cuba mengurangkan lebar pipi dan badan.

4. cuba gi solat terawikh tiap2 malam. insyaAllah.. it's optional, tp bukan utk be taken for granted!

5. cuba mengurangkan perasaan amarah kepada boyfren yang selalu menyakitkan hati itu (kalau die baca ni bagus sangat. harap2 berubah perangai busuk yakin diri melebih2 tu!)

6. cuba untuk tidak shopping raya seperti tahun-tahun lepas.

7. cuba untuk positif.

8. cuba untuk memaafkan yang tak termaafkan.

9. cuba untuk melupakan perangai busuk (contoh, malas baca buku. -HAHA. cubalah!)

10. cuba untuk cuba semua di atas.

sekian sahaja bakal percubaan untuk Ramadhan tahun ini.

p.s: tidak punya internet mewah setiap hari.
p.s.s: semoga sempat berjumpa Ramadhan tahun ni.amin.. ;)





Thursday, July 21, 2011

wanita ini...

bismillah...

cakap banyak tak guna. post itu ini, tapi habuk pun tak ikut, tak guna.

nak judge2 orang.

nak ke tak nak je.

yang pasti, saya hanya ampunkan dosa kamu yang buat saya jadi bodoh kalau itu perlu untuk Allah ampunkan dosa saya.

wanita yang macam mana pun kalau hati dia gelap sekejap kerana syaitan itu biasa, sebab wanita tu jugak manusia biasa. tapi kalau hati wanita tu betul-betul berubah sebab dia takut azab api neraka, dan dia tak nak jadi penyebab lelaki macam kamu masuk neraka sebab dia, dan dia berpaling dari kamu sebab dia tak nak hidup dia, hidup kamu hancur dunia akhirat, kamu takkan tahu. tapi kamu kena fikir untuk tahu.

doa wanita itu tak mintak kamu ingat dia. tapi mintak Allah lupakan dia dari hati kamu dan dekat dengan Dia. kamu takkan tahu, tapi kamu kena fikir untuk tahu.

wanita itu berpaling dari kamu sebab dia sayangkan lelaki yang sayangkan dia untuk masukkan dia ke syurga, kamu takan tahu, tapi kamu kena fikir untuk tahu.

wanita itu akan rasa diri dia bodoh. dan menangis sampai sampai bila-bila, sebab kamu.

kamu takkan tahu.

wanita itu takkan pernah lupa, apa yang nak dia lupakan. hati dia kuat sebab itu.

kamu takkan tahu.

kamu akan hilang dari wanita itu bila kamu dekat dengan yang sepatutnya, yang akan hakimi kamu bila kamu keseorangan dalam ruang sempit di bawah tanah.

kamu takkan tahu itu.

wanita itu akan terus nampak kamu. nampak kamu. tahu kamu.

kamu takkan tahu itu

tapi kamu perlu fikir untuk tahu.




kamu mintak ampun dari Allah. ampun wanita itu ada dalam keampunan Allah.




kerana hati wanita itu milik Dia.





moga kau jauh dari api itu.

dan bodoh wanita itu hanya untuk ketika itu.

Thursday, July 7, 2011

..

bismillah..

pejam celik pejam celik, tinggal lagi 3 hari sebelum cuti habes.. huh, tak rasa macam cuti pun... tak bestnya perasaan bila dah keje nanti...

dan tinggal lagi setahun untuk abes belajar.yess!!!! sekejap je setahun tu kan kan kan??

tapi kalau rasa bebal ngan org yang tak reti bahasa, rase seminit pun lama jek..

pegi pengsan!!

penang, i'm coming!!!

Wednesday, June 29, 2011

ku ampunkan dosamu jika ia perlu untuk Allah ampunkan dosaku...

bismillah..

ada sesuatu yang takkan berubah.. hanya Allah memahami..

ampunkan dosaku...

semoga cinta kita adalah cinta dunia dan akhirat...

amin..

Wednesday, June 22, 2011

rezeki kalau Allah nak bagi, banyak. tapi kalau Dia nak ambil balik, sekelip mata pun Dia boleh buat.


bismillah...

syukur Allah, atas nafas, rahmat nyawa dan setiap rezeki yang Kau limpahkan.. jadikan aku kuat untuk setiap langkah dan kelipan mata. tabah untuk setiap ujian kesenangan dan sengsara. perlindungan dari bahaya dan dosa. selepas Kau berikan semua itu kepada ibu bapaku, saudara seagamaku. amin.

yaa aih, dah lama x update ye.. nape yek?? oho.. org nak kawen kena ada duit.. nak ada duit kena kerja lah kan... so that's what i'm doing now... "bekerja".

kerja saya tak susah sangat pun.. rutin tiap-tiap hari pun simple je... kerja ikut tahap kesedaran dan masa sendiri.. bangun pagi lepas subuh, boleh lelap jap lam 30 minit gitu, kalau nak.. tapi selalunya saya tak tidur takut tak bangun terus untuk kejut anak-anak bangun untuk siap gi tadika.. mula-mula kejutkan abang miqdad.. mandikan, pakai baju, cari baju utk tgh hari yang akan ditukar oleh cikgu kat tadika dan bagi tengok tb channel 611. then kejutkan nuha sket2, terus angkat masuk toilet. kalau abang kena pastikan dia bangun sendiri baru leh bawak gi toilet. nuha pulak angkat je terus, tak bukak mata pun xpe.. then pakai baju, minum susu. then tgk dorang gaduh, buat perangai sket2, hantar ke depan pintu umah, bye bye. beres satu rutin.

bila makhluk berdua tu dah xde, saya on lappy, main fb barang sejam dua, google benda2 yang agak berfaedah, donlod lagu sebijik dua, then off lappy.

then saya kena kemaskan tempat tidur, lipat segala yang kena lipat, sapu lantai umah yang tak besar mana, lap pinggan mangkuk yang dicuci malam sebelumnya masuk kabinet dapur, taruk baju lam washing machine, lipat kain yang dijemur sehari sebelum, letak lam almari ikut kotak siang dan malam (selalu kena marah dengan abang miqdad sebab terletak baju cerah dalam kotak malam n vice versa. tak pun tersilap letak baju dia dalam kotak nuha.haha),lap semua kabinet dan almari, cermin besar cermin kecik dan semua yang berhabuk. kalau rajin, on vakum, vakum carpet dan satu rumah. yang ni saya namakan rutin 2. pastu mandi, sambil cuci toilet.

lepas tu pulak, tengok jam, dah tgh hari ke belom.. kalau dah lepas tengah hari, start masak. haa.. yang ni namanya rutin masalah.

orang tak pandai masak, kena masak, memang masalah besar. makanya, menu setiap hari hampir sama, ikan kicap, ayam kicap, ikan tomato, sayur mesti ade, tu je yang pandai masak. tp alhamdilillah, ibu mengandung tak banyak songeh, pasrah je ape yang bibik masak (oke saya dah bagitau kerja saya),semua pun boss dan anak-anak makan. bagus kan?

ibu mengandung balik kerja petang, bersama anak-anak. boss besar pulak balik malam. tiap-tiap hari balik malam. tapi kerja bibik tak habis lagi... bila anak-anak dah balik, check beg sekolah anak-anak, keluarkan baju dan towel yang basah, siapkan makan boss, cuci pinggan mangkuk, buat susu anak-anak, gaduh ngan anak-anak, main dengan anak-anak, layan nuha yang potpetpotpet tak henti-henti. then gaduh ngan anak-anak, jerit-jerit suruh mandi, paksa baca buku.(mlm tadi tak payah pujuk2, abang kena marah dengan walid dia, wooo...menakutkan, tak berani lalu kat depan dorang pun, kesian abang, kena marah sebab adik, then kena belajar baca dengan kena marah-marah...nak nanges bibik dengar dari dalam bilik...)

then sebelum tidur, kena pastikan dapur kemas, tupperware air semua terisi dengan air. lepas tu, masa untuk iron baju kerja boss. boss kerja as manager cimb islamic, yang dekat ngan sogo tu.. gi kerja pakai kemeja lengan panjang and suar slack. boss saiz xl. iron berat macam batu. banyak tenaga disumbangkan untuk kerja mengiron baju boss. then iron baju ibu mengandung.

lepas tu kena layan anak-anak main jap (kawal volume sebenarnya untuk mengelakkan dorang kena marah dengan walid dorang, tapi selalunya kena je walaupun dah dikawal. nampak sangat tak terkawal.haha)

then siapkan tempat tidur anak depan tv. tido time~!!!

tu lah kerja saya setiap hari.

bukan senang nak dapat duit.

setelah dua minggu, saya sangat memahami perasaan makcik-makcik cleaner, dan perasaan bibik-bibik yang mendapat layanan baik dari boss. penat, takut buat salah, perasaan biasa. tapi yang bestnya, bila boss belanja makan kat luar. macam malam tadi.hehe...

kerja ni xde lah berat sangat pun, macam abang cakap, latihan sebelum kawen. hmm, orait gak kan?? macam relax je tapi disebabkan sister in law adalah seorang perfectionist, so paham-paham la kan... adik tetap adik, tapi kerja tetap kerja.

macam tu lah ceritanya di sebalik kehilangan dan ketakaktifan di fb semenjak dua menjak ni...

rajin update hari ni pun sebab ada makna...hahahahahaha *gelak jahat~

2 hari lepas adalah hari kuar result.. tapi disebabkan system u yang sangat lemps, makanya ntah sape je yang bertuah boleh check result that day.. dan saya yang tak high tech bak en hasnan hell o tu, dengan rasa senang hati bagi laluan kat orang lain untuk check dulu... dan cuba lah check semalam.. dari pagi try, tengah hari baru boleh tengok ghope result tu...

result??


memang sangat sangat sangat terkejut.

masa exam, satu paper nanges terus lam exam hall sebab rasa cam essay menyimpang ke laut.

satu paper lagi sakit perut seminggu risaukan lecturer yang sangat sangat skema.

yang lain, pasrah walau takde lah rasa yakin sangat.

tapi resultnya??

paper yang nanges terus tu dapat A. yang sakit perut seminggu tu dapat A+. giler ah. x sia-sia tahan sakit perut seminggu sebab nebes. haha..



and alhamdulillah.. pointer sama sebijik sem lepas. hip hip hoorrrrrray~!!

nak mintak hadiah ape ek ngan mama...?? hikhikhik... mintak sponsor pelamin bolehkah?? haha. mestilah tak boleh! ;P

seronok giler ngan result tu.. tapi cuak gak, takut sem-sem depan jatuh merudum. pasti. sebab lecturer maktab kedekut markah.

tapi takpelah, untuk setahun je lagi. *sengeh

so itu sajalah untuk kali ni...

rezeki kalau Allah nak bagi,Dia boleh bagi dengan banyak, tapi kalau Dia nak ambil balik, sekelip mata pun Dia boleh buat. percayalah, kalau kita sempurnakan hak Allah, kelak Allah akan sempurnakan hak kita..insyaAllah.. banyakkan doa, betulkan niat di hati, mohon ampun...

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


(^________________________________^)

p/s: bolehlah sambung berangan lagi pasni... *wink2~
p/s/s: 7 months to go... huuu...











Wednesday, June 8, 2011

sabah sarawak pun ok ape??? kalut takmau p sana pasaipa?? isi borang ikut isterilah kalau taknak kena tinggal~ ;P

bismillah..

n assalamualaikum..

like i have told you in prev entry, there was an engagement ceremony(??) on 30th May 2011. tapi disebabkan rasa bersalah yang sangat mencengkam hati (cewah ayat), oh betul, rasa bersalah sangat2, cuaca entry jadi mendung. maka starting from this entry onwards, i'm gonna tell you cerita-cerita yang bercuaca terang benderang je.. (tak rasa pun ayat ni akan ditepati cuz well, you all patut tahu yang belog ni ialah satu-satunya tempat untuk saya luahkan perasaan yang tak melampaui batas, and being read, by you. rasa macam cerita kat bespren gitu~so pastilah banyak kesah-kesah tak puas hati dan yang sewaktu dengannya ye tak??but promise me, jangan dilayan kesah-kesah mental kat sini, sebab tak seberapa je pun kalau nak compare dengan orang-orang yang takde tempat tinggal, takde makanan, takde duit dan lain-lain, i'm way luckier than them right??)

so, bila dah bertunang, semua orang pun mulalah bertanya soalan-soalan yang sama.. and juara soalan yang paling banyak ditanya ialah...

jeng je jeng...




bila langsungnya??


oh, senang sangat soalan tu, tapi saya tidak mempunyai jawapan yang pasti. but for the time being, insyaAllah tahun depan.. i know.. tahun depan tu banyak bulan, banyak hari. tapi tarikh still dalam perbincangan.


tapi...

awal tahun ok tak??? kekekekekekeke...

kalau ikutkan hati dan keinginan untuk buat macam-macam yang menarik di hari perkahwinan, mau saja postpone sampai dua tiga tahun lagi. sampai dah kerja dua tiga tahun ke..masa tu barulah ade duit sendiri, boleh buat macam-macam ye tak??

tu la.. dah elok-elok dpt offer u, pegi tolak..hmmm... ade hikmahnye kan?? ;)

awal sangat ke kawen umur 25?? awal untuk manusia yang suka berfoya-foya dan tak pandai masak macam saya kut..haha

kenapa saya rasa macam nak kawen awal yek??

FYI, a day before our e-day, me and abang azhar attended his fren's wedding kat pasir putih kelantan. dorang sebaya. and his wife pun sebaya. saya tak kenal pun baik pengantin lelaki mahupun pengantin perempuan. i just know the way to go to his house. but then, nak dijadikan cerita, i met one old fren of mine dekat kenduri tu. mula-mula tu asek je pandang sorang minah ni, rupa sangat familiar, tapi takut nak tanya, takut salah orang, malu lah i kan.. so pandang je... lama pulak tu.. sampai rasa macam nak give up, but then, sebelom sempat give up tu, minah ni pun tertengok lah saya yang duk tengok dia tu..then lepas dua tiga kali berkelip, she said my full name. dem. i dont remember her name. tapi dengan eksaitednya tetap jugak bersembang.. so masa bersembang tu lah dapat tau ape nama pengantin perempuan.. (tak sopan sungguh, pergi kenduri terus tuju meja makan..haha)..know her background sket-sket.. termasuklah kenyataan yang pengantin tu pun bakal cikgu yang tak abes belajar lagi dan kahwin sebab tak nak kena posting sabah sarawak.. saya gelak.

bukan gelakkan pengantin, tapi gelakkan abang azhar. kenapa plak?? hahahahaha

sangat typical bila bakal cikgu kahwin awal sebab tak nak kena hantar ke sabah sarawak.. boleh isi ikut suami lam borang posting eh??haha

dan sangat normal jugak untuk fikir macam tu... tapi bagi saya yang lebih suka ikut flow ni,i'd rather go with it. pasrah je dengan takdir. even lepas kahwin kena hantar sabah sarawak, saya tetap akan pergi.kalau lah. so jelas kan kat sini yang saya nak kahwin awal bukan sebab tak nak kena hantar ke sabah sarawak? kekekeke.. then ape plak kaitannya dengan abang azhar??

kaitannya...

mama: so nak datang rumah untuk bincang ni, bila plan nak langsungnya? makcik ingat, nak die abeskan study dulu baru kawen..

abang azhar: hmm.. kalau boleh, nak kawen masa die blaja lagi.. nanti tak payah lah kena gi ngajar kat sabah sarawak...

mama: hmm.. betul jugak kan...

1- ape lah duk kalut sangat fikir pasal sabah sarawak tu...
2- mama pun boleh terpengaruh dengan reason macam tu?? ish ish ish...

kantoi tak nak orang pergi jauh-jauh.. ni yang buat rasa nak pergi jauh-jaaaaaauh ni.kekekekeke

sebenarnya, saya dah explain the right reason, sama ada die tak dengar, or tak paham or die tak nak terima reason tu, so die lupakan dan bagi reason lain. memandai je...

hmmm.. menurut pendapat seorang kawan pulak, katanya, kalau boleh dia nak kawen awal so that tak membazir umur untuk bina family. dalam ayat mudah, nak beranak-pinak masa muda... boleh dipertimbangkan jugak reason tu.. tapi tu jugak bukan alasan saya..

alasan saya??

oh segan la pulak nak bagitau.. sebab it sounds a lil bit kebudak-budakan... nak tau gak ke?? hahaha.. my besties know it.. ce tanya dorang... kekekekekeke....

oke keke.. saya gitau..

saya tidak mau pertunangan, sebab tak sampai maksud. so untuk kahwin pun sama. eh, bukan tak mau majlis kawen. tapi nak sampai maksud... pehe dok nih??

standard orang kahwin, kawan-kawan susah nak datang, kerja.. busy..outstation dan macam-macam lagi.. kawan-kawan saya?? samalah nanti... sebab saya sorang je yang belom bekerja.. kalau pun ade yang tak habis belajar lagi, dorang kat oversea, tak pun kat malaysia tengah buat masters. oh, tak bestnya perasaan. makanya, ramai jugak lah yang tak boleh datang ye tak?? so, in my opinion, kalau ramai kawan-kawan tak boleh datang, biarlah bebudak cohort 5 at least boleh datang... ye lah.. saya ikat perut nak beli doorgift bagai untuk kawan-kawanlah kan.. ni tak.. selalunya.. kawan-kawan mama papa je yang penuh rumah.. sket je yang kenal, ramainya tak tahu nama pun... senyum-senyum salam terima hadiah jemput makan dah. takleh camwhoring pun dengan dorang. xbest ah. tak semua datang pun takpe.. asalkan saya cuba untuk bagi dorang boleh datang..especially all the sabahans and sarawakians... kalau time cuti sekolah panjang, or time dah kerja, memang dekat sket ngan confirm dorang xleh datang... xbestnya kawen kalau kawan-kawan takleh datang kan kan kan??????

so itu lah alasannya...

tapi tak tahulah sejauh mana boleh terlaksana angan-angan tuh. sama-samalah kita doa yek...

oho.. dah malas nak menaip.. pasal all d e-day details i'll tell you next time yek??

huarghhhhh (menguap)

tido luh.

nanait....







Monday, June 6, 2011

semoga rahmat Allah sentiasa melimpahi kita semua...amin



bismillah....

alhamdulillah.. Allah masih bagi peluang dan umur untuk mintak maaf...

yup. dis entry is made specially as a note of apology from me.

straight to the point, mesti ramai orang terkejut bila tengok status yang dah bertukar di facebook tu kan..?? so with this entry, i hope everyone can forgive me for my bad and my mistake. actually we didn't plan the event to be like that.

everything started between both of us, azhar and me. months ago, i did ask him to come to my house, visiting my family. a small and simple visit to let both parents know each other. tapi as we all know (or if u dont, let me tell ya), navy adalah sangat busy. banyak komitmen bla bla bla... and our extra package is my family berada di terengganu, spesifically jerteh dan lagi spesificnye dekat border terengganu kelantan dan family azhar pulak lives in johor bahru. u can just imagine the distance, tq.

so disebabkan masa dan jarak itu, we have actually decided not to have all those supposed-to-be-small events like merisik dan bertunang. that's originally my plan, untuk kebaikan dua-dua pihak. tapi disebabkan kami mempunyai masalah komunikasi akibat kekangan masa dan "jenis" encik tunang, that visit bertukar menjadi satu majlis di saat-saat akhir.

because of that last minute decision, not all of my siblings cud make time and come back home... dan saya pun pasrah je.. tak kesah pun sebenarnya.. dan sebagai tanda hormat kepada abang mama yang duk lam satu daerah dengan kami, we invited his family and asked my uncle to be spokeperson bagi pihak kami...

at first, kak eg sorang je yang balik.. tu pun betul-betul sorang, without her husband, and kebetulan memang die amik cuti panjang before we decided the date for my engagement. kak t got important meeting that monday, abang mie got photography job, abang mad kerja, ira got class and abang yoe dah ade plan lain which was attending kenduri kawen his wife's cousin. so i just say it's ok, it's just a small event anyway.. oh, even adik pun xde kat umah on dat day, ade camp kecemerlangan spm.

however, 2 days before majlis, abang mad called saying that he wanted to come back home. driving from jb. so bertambah lah sorang ahli keluarga. and surprisingly, malam before majlis, abang yoe called, asking the time of the event. dengan izin Allah, abang yoe has been warded that morning and he couldnt go to Rompin, where d wedding of kak na's cousin took place, so he decided untuk balik jerteh. i was super shocked and alhamdulillah, abang yoe, kak na and anak-anak selamat sampai pagi isnin tu.. together with my lil sister, ira. seronok sangat-sangat because i really didnt expect that things to be like that.

berbalik kepada event. the reason why i want a simple event like this is, i want both families to get to know each other well. from the past experiences, daripada majlis pertunangan my sisters, we had a really big ceremony. with pelamin, bunga telur, doorgift, big jemputan, seriously macam kenduri kawen. and i realized that when the event were like that, my parents didnt have much time untuk bersembang dengan family sebelah lelaki sebab kena layan tetamu sendiri yang sangat ramai. and that is also the reason why i wanted encik tunang to just have a visit, not anything bigger than that. tapi disebabkan sedikit salah faham, lawatan bertukar menjadi satu majlis. eh, bukan satu, tapi dua.

but what i want to say is, please forgive me... semuanya berlaku dalam masa yang singkat.. it's my fault sebab tak bagitau ramai orang but please understand me, it's not what i planned. tak berniat untuk lukakan hati sesiapa.

akhir kata, tolong doakan kami ye... ;)

and here i show u a few pics of d event by zahirah dahria... a few that i love ;)


menu utama, sup tulang..


oh aisyah mesti suka nih, akok pun nampak sangat sedap bila snap ngan kamera mahal, ish ish ish..



with my sista, ira



i love this pic, soooo much. my bestie, ekyn, and two gemoks, lalah and didie..



ala-ala candid gitu..eh, memang candid pun senarnye.. hehe..



masa berbincang. i was in d room, bilik yang jauh, x dengar pun apa dorang bincang.



us with his mama and abah...



and lastly us, with both parents...;) oh, sangat gemok di dalam gambar ni...

gambar sarung cincin xde.. bateri camera habes time tu..and still waiting to have one from encik tunang.. sorry..heee..

so, that's all.


assalamualaikum...



Thursday, May 26, 2011

langsir oh langsir!



bismillah...

uwa wa wa.... udah lama kok nggak hupdate. busy. banyak cerita nak dicerita, tapi bila dah online mesti hilang lupa cerita-cerita tu semua.

sekarang saya berada di rumah. di jerteh. macam biasa, cuti sorang-sorang.

saya sedang stress. nampak tak muka stress ni?? hoho

ada orang mau datang rumah minggu depan. ntah ape kena dengan mama, abis semua langsir die nak tukar. kalau tingkap ade tiga bijik je ok lah.. ni berpuluh-puluh... kerja saya since balik dari kedah, duk panjat tangga besi je.. naik buang langsir, pastu naik pasang langsir, pastu tersilap tingkap, cabut balik dan pasang lagi yang lain berkali-kali. penat woooo.... satu-satu tingkap tu tak nak berlapis-lapis la pulak kan langsirnya... stress sungguh. sampai ari ni tak siap-siap lagi pasang... huuuu....

first time kena kemas umah sorang-sorang... kalau kemas yang biasa-biasa tu takdelah kesah sangat... tapi kali ni kemas macam nak kenduri... tak faham sangat kenapa, tapi takpelah...buat je...

kadang-kadang rasa marah, penat macam nak lari dari umah pun ada...lari ke kl je kut sebnenarnya...hohoh.. tapi bila fikir, Allah bagi ujian sebab saya kuat, kan?? kalau lembik-lembik, Allah tak test. so tak pe lah penat... berendam air mata tiap-tiap malam pun takpe... mata bengkak tiap-tiap hari pun takpe jugak...

orang yang benar-benar sabar takkan pernah rugi. kan??


so, moral of the story, kalau rumah tu besar sangat, janganlah guna langsir yang complicated macam ni...


guna langsir yang senang-senang nak pasang je... macam ni...



tak pun macam ni..

gambar pastilah dari pakcik google ;P

ha... senang je nak pasang ni.. sorong-sorong je..haha...


tapi... kalau nak pasang yang complicated tu pun boleh je... pasang jangan dibuang-buang dah.

tu je. daaaaaaaaaaaa........

Wednesday, May 4, 2011

samsung ace or me??????

assalamualaikum...

at first mood sangat baik setelah menghabiskan duit di Danok Thailand. ade ape kat danok?? oh, macam-macam ada.. makanan best, baju lawa-lawa dan murah giler, kacang cerdik, kacang tak berapa cerdik, semua ada. everything tastes better in thailand. tu kata Mr Victor when we visited hadyai... tak pasti sangat what his "everything" means.. tapi all boys gelak.. sounds weirdo right?? nevermind.

tapi food kat thailand betul2 sangat best. tak tipu.

i went to hadyai last time.. by car straight away to hadyai.. but this time, on foot je.. but not from UUM la.. mau tercabut kaki camtu.. amik teksi from UUM to border, then jalan jek cross border to imigresen thailand. tak jauh pun.. boleh save duit... ini adalah free tips untuk sesape yang nak gi Danok tanpa kereta.. means kereta tinggal lam malaysia then jalan kaki je masuk thailand.. then untuk orang yang baru first time masuk Thailand, dekat imigresen tu, sila lah masuk ofis die sebelah kiri untuk amik borang masuk Thailand tu dan isi sendiri.. those people do writing service tu adalah untuk orang yang tak reti menulis oke, and they ask rm2. do it on ur own, and save ur rm2.

hmm.. d trip with 2 darlings sangat best. oh, one more tips for traveler.. jangan lupa solat.. kalau kita ringan-ringankan hal solat even kat mana-mana pun, things won't be good. believe me. korang takkan rasa senang untuk jalan-jalan. so, jangan lupa untuk solat.

actually tak terasa pun nak pergi lagi, tapi sebab Nurah nak sangat pergi, and dah lama jugak die buat border pass, so we just go. dengan didie sekali.

i don't know how to tell you about this trip dalam bahasa yang indah. tapi, kalau ada peluang and ada duit sikit-sikit, pergilah. learn new things kat tempat orang kan... tapi kalau ada niat nak kumpul duit banyak-banyak untuk shopping baju murah kat Danok, tak payah lah. lupakan je. baik korang simpan duit banyak-banyak-banyak pergi umrah. cool. lagi afdhal. it has been my dream for sooooo long. tapi tak kesampaian lagi. ye lah.. duit simpan 20 sen, 45 sen sehari, bila boleh tercapainya..

then balik call abang azhar, but he was in masjid kut.. ada ceramah agama, he just answered without words and just let me hear that ceramah too.. comel sangat. tapi sim card celcom sangat menguji kesabaran saya lately nih.. line menghilang begitu sahaja and the line always dc. shitto.

and beliau pun sedang menguji kesabaran jugak..

tapi takpe lah.. that's your money kan.. you can buy what you like and yes, you can have what you want tuan.

i'm so sick dengan orang yang tak boleh nak bezakan keperluan dan keinginan dalam keadaan-keadaan yang memerlukan mereka mengetepikan sedikit keinginan. but then, still, it's your money.

don't ask me not to worry cuz i'm worry.yes. i am.

mood sudah bertukar ye tuan-tuan dan puan-puan. so eloklah kalau saya tidur dulu..

daaaaaaaa

p.s: kenapa dia sangat comel??? i don't know why.. but i love to see his face.. his smile.. dari dulu sampai sekarang.. that makes me wonder, why can't he do things that can make me stay when he knows that he's the one that i love???things always look better when they're not ours right?? but it's His plan. kena redha as His plan is d best after all. gud nite dunia.


Saturday, April 30, 2011

of cikgu cikgi and abang askar. ;)



bismillah...

assalamualaikum..hawau you.. ehekhekhek.. mood buat esaimen nih.. tgh syok. hungga hungga~!! haha.. rehat jap sambil-sambil minum teh ais (2paket teh boh 3in1+4 sudu susu tepung dutch lady perisa honey+ais) nyummeh. saya memang suka minum susu. weeee ;)

sambil-sambil minum tu kita tengok ape yang boleh ditengok kat facebook ye. oh, ternampak boyfren baru mek geng gf asko dulu.. jajanggg.. muka asko jugak??? hahahaha.. tgk info, sah asko.

kenapa tah, dorang ni memang dah takleh lari tau. kalau dah namanya askar, mesti ade semacam punya style yang kalau orang tengok dorang, orang akan cakap "oke, askar". tak pun, ayat baik sket, macam fikir dulu lah.. "muka macam askar lah". haha..

bukan tak elok pun.. elok sebenarnya.. yang buat kita cam atau kenal dorang tu sebab ape?? sebab appearance dorang. kalau cikgu takat kul 7 pagi sampai kul 2.40 petang, tu je lah limit dorang untuk pakai kemeja ngan suar slack and neck tie. lepas masa tu memang dah kurang cikgu lah, lebih artist sket menjelang petang-petang hari. tapi kalau askar, korang cakap lah kul berapa korang jumpa dorang, kat mana sekali pun, dorang tetap berambut rapat ke kulit kepala, berkasut, bertshirt tanpa gambar curt cobain mahupun hujan, dan bergaya. erk?? bergaya ke?? tak sebenarnya. bergaya askar. oke tepat.



ini adalah cikgu-cikgu. ade yang kemas. ade yang tak. berwajah ceria. stress kadang-kadang sahaja. muka mereka manis, dan ade juga yang jambu. yang penting, mereka tidak hangus. ye la, ape la sangat kalau bermain futsal setiap petang.. peluh aje yang banyak keluar, warna kulit takde terjejas mana pun.. ;P
gambar dari facebook Nuge.

teringat jugak kata-kata cikgu din. cikgu din ialah cikgu plkn saya 6 tahun yg lalu, tapi saya baru saja melawat beliau bulan lepas di rumah beliau kat Manjung. weeee ;)

cikgu din kata, itulah nilai seorang navy. navy? ye, beliau kata navy. mungkin sbb beliau juga navy. mungkin jugak beliau sebenarnya nak refer kat semua askar darat, lautan dan juga udara, tapi beliau obses kat navy, haha.

katanya, itulah disiplin yang mereka semat dalam diri mereka sampai bila-bila. rasa untuk jadi kemas sepanjang masa. rasa ingin jadi segak tak kira tempat. pendek kata, mereka ini overconfident sebenarnya. nak pulak kalau area manjung tu..mentang-mentang area dorang.. yakin jek dorang kua ngan rupa macam kembar seratus. haha.. ampun.... betul.. cubalah korang pergi manjung, pastu korang singgah billion, malam kalau boleh. bila korang selisih dengan manusia, korang mesti akan terfikir "eh, tadi dah selisih dengan mamat ni" tapi kenyataannya adalah mereka bukanlah orang yang sama. atoiyai.. paranoid sekejap perasaan.

bukan kata yang gelap-gelap berbadan tegap je.. yang muka cina macam abang azhar pun nampak lebih kurang je..sama. mereka semua berwajah askar. comel sungguh mereka ini. kembar tak main sorang dua. kembar beratus ratus barulah askar. haha.



ini pulak abang-abang askar. walau tanpa uniform, lihat tangan mereka, seperti kumpulan Raihan. disiplin tinggi. muka mau maintain ketat walau sedang senyum. oh, mereka sedang bercuti, sebab tu mereka pakai selipar. kalau tidak cuti, mereka mungkin akan ditaji angkara selipar. ambik gambar tidak formal, tapi masih mengikut ketinggian seperti barisan kawad. dari kiri, "Lt Kecik TLDM, Lt Abang Azhar TLDM, Lt Abe Noman TLDM, Lt Amir Imran TLDM dan Lt Don Iliyas TLDM" "kami adalah NAVY officers yeow~!! haha..

abang azhar adalah lebih cerah dari saya, tetapi tengoklah dah hangus. askar mana yang tak hangus?? takde. semua pun seperti butter muffin, cuma tidak gebu sahaja.
gambar dari facebook don iliyas ;)

oh teringat jugak insiden selepas blah dari rumah cikgu din. abang azhar diam tak nak bercakap. sebabnya, jeles dengan cikgu din. apeka... bila ditanya, tak nak jugak bercakap. bila saya dah tiru style dia tak nak bercakap, baru nak bagitau. jeles dengan cikgu din. sebab saya sakan gelak bila cikgu din cerita balik kenangan dekat kem 6 tahun dulu. dengan cikgu din pun nak jeles. aperda... sanggup pulak biarkan saya tak ambik gambar dengan cikgu din. syok bersembang sampai lupa nak amik gambar. seronoklah abang azhar. saya takde gambar dengan cikgu din. tapi saya cakaplah, nak kena datang lagi lah tu. terus diam dia.hahahahahahahahahahaha.

ape yang saya nak cakap sebenarnya nih?? haha.. oh, kesimpulannya, itulah askar. mereka mungkin teramat tensen dalam pekerjaan mereka, tetapi sebenarnya mereka adalah sangat fofular. kalau kawan-kawan sekolah saya dulu, semua tak suka askar. dan yang paling tak suka adalah yang end up berhubungan dengan askar. iaitu saya. sekian. ;P

Friday, April 29, 2011

Allah, penghilang segala kesukaran, hilangkanlah.

bismillah...

syukur alhamdulillah.. dah selesai presentation yang sangat menakutkan itu... and now report time pulak...

tukar topik.

rasanya saat-saat ni memang sangat tak sesuai langsung nak bincang soal hidup dengan anak pak cik ros azmi tu.. hmmm.. mengeluh sampai bila-bila.

memang macam tu ke?? memang kalau berbincang dengan navy memang macam tu ke?

sedihnya..................

kadang-kadang terfikir macam tak pelik langsung rasanya kalau satu hari nanti saya kawen dengan orang lain..

bukan sebab tak memahami..

tapi sebab terlebih memahami..

sampai makan diri..

haha..

sedih tapi boleh gelak lagi menandakan terdapat sedikit kecelaruan emosi di situ ya...

tak awkward ke hidup dengan orang yang tak boleh ditegur langsung?? kalau kawan-kawan yang jumpa sekali sekala tu xpe la.. ni orang yang kita nak hidup bersama sampai bila-bila..

it's just a matter of communication kan...

doa lagi dan lagi dan lagi.....

moga Allah permudahkan segala urusan....

amin...





Saturday, April 23, 2011

research bla bla bla

bismillah...

hari ni bermula dengan cuaca panas amat... tido malam tadi pun x rasa sejuk sangat.. lepas subuh melepek dulu tungu jam 7.30 baru terhegeh-hegeh mandi, siap-siap untuk gi ko k. ko k terakhir yay! kat sekolah, kitorang ada makan-makan sempena meraikan lepas ni dah tak payah gi ko k lagi.hohohoho...and sempat jugak snap-snap gambar dengan amir, adik angkat untuk sem lepas.. kebetulan pulak dia ada kelas tambahan... dah nak upsr budak tuh.. but i don't have his picture right now.. will update it later ya...

balik je terus pengsan. dalam panas-panas tu.. tido punya pasal.. sanggup je..terjulur-julur badan keluar katil sket untuk rasa hangen-hangen kipas kecik.. maklumlah..katil dabel deker...

bangun je dari tido terus on lappy cuba untuk online.. and dapat login uumzone yay lagi sekali!! ;D

godek-godek benda-benda menarik sket then tetibe je abang azhar call.. gitau tarikh sudah bertukar sebab his abah nak gi umrah... so sekarang kena fikir nak lambatkan or nak cepatkan... hmmm.. tak pasti but then abang azhar cakap maybe dicepatkan.. okaiyo... tapi busy betul dia.. call bagi salam pastu cakap dua tiga ayat je then letak...huhuhuhu...

walaupun siang gila panas, tapi maghrib tadi tetibe je hujan lebat gila dengan kilat petir segala.. masa tu Tuhan je yang tahu betapa takutnya perasaan ni... tambah pulak sorang-sorang je dalam bilik.. memang rasa sangat penakut gila rupa-rupanya... nak nangis pun ada.. tapi control cun lagi walau takde orang dalam bilik.. tutup telinga bajet takde pape... sampai aisyah balik, YES!!! baru berani senyum.

then malam baru sedar diri keje berlambak-lambak tak siap lagi and semuanya nak esok lusa tulat tubeng and tunggeng. omo.

dan secara tak sedar diri jugak terus bukak segala word powerpoint serentak. haha. tak tahu mana nak buat dulu... naseb baik jugak abang azhar gi Qiam malam ni... so takde possibility (yg rendah tu) untuk dikacau.. tapi sebenarnya lagi naseb baik ada esaimen banyak-banyak ni.. maka takdelah perempuan sewel mengacau abang azhar. stress kut dia bila kena goda tiap-tiap hari. chupp. bukan saya. tapi syaitonirrojim....hehee...

tapi sebelom buat keje tu, ambik berkat sket, baca Quran dulu.. masa busy ni lagi perlu ingat Allah banyak-banyak.. so that keje last-last minute ni pun Allah redha.. ameen...

deyh.. mata dah ngantuk nih.... tapi keje banyak lagi tak siap... wowowowowowo...

penat bila semua assignment bertindan dan double. dua research perlu ade report tebal dan presentations. untuk segala presentation lain pun perlu ada report jugak walau tak tebal mana...

jam dah dekat kul 12. jiwa dah kacau nih.. esoklah nak present, esok jugaklah nak prepare presentation lusa, and esok lagi jugak nak diskusi presentation untuk hari tunggeng. hari tunggeng itu ialah hari khamis.heee...

dan.

final pun dah tak lama lagi dah. huwaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

k. dah lama mengelat. sambung buat keje ye sayam.

daaaaaaaaaaaaaaaaa ;)




Thursday, April 21, 2011

mereka itu comel. mereka ialah abu dan adira ;)

assalamualaikum...

rasa dah naik menyampah tengok header kat atas tuh.. haha.. rasa nak tukar. belog tah pape je tapi header asek bertukar. ah, suka lah hati!! blog sape???

heee... ;P


11:06am~ jajanggg~!!!! header dah tukar !! hohohohoho...


p.s: suh adik buat craft, tp upah ngalahkan pro. tapi xpelah, better bg kat adik sendiri dari bagi kat adik orang lain.. sbb dia pun boleh buat.. aish.. duit lagi tu.....

Monday, April 18, 2011

ye la nanti saya dah keje baru saya cakap balik....

bismillah...

rasa macam nak buat segala benda.. tapi dengan perangai suka tangguh-tangguh keje nih?? hmm.. mimpi je la..

rasa macam nak study. tapi kaki tangan badan semua rasa malas nk beranjak dari skrin lappy..

rasa macam nak bergayut tepon.. tapi mesti tengah busy baru sudah kawad dan bersiap-siap nak gi masjid bla bla bla..

rasa macam nak cari benda-benda berfaedah.. tapi internet free sangatlah slow macam siput babs..

tapi yang paling.. rasa macam kecik hati bila...

me: waaaaaaaahhhhhh... ikhsan ngan ijun dah nak kawen..... baru je bertunang.. dah nak kawen.....!!

he: ye lah... dorang dua-dua keje.... (dengan nada dan intonasi meyakinkan)

me: oo..so salah orang la sebab orang tak keje lagi?? mesti lagi salah besar bila orang nak jadi surirumah je kan?? (nada mula meninggi)

he: (sambil gelak-gelak) bukan macam tu... maksud orang dorang keje sama-sama.. dorang dah lama bincang.. dari zaman upnm lagi kot.. kita setahun jumpa 3 4 kali je...

me: hmmmm...

rasa macam nak marah lagi tapi memang betul pun kalau dia tak defend diri sendiri pun, saya masih sedar yang menyebabkan marah tu diri saya sendiri. saya yang tak menerima ayat itu dengan maksud dan niat yang betul. hmmm... sensitif pulak dua tiga hari ni..

dan di sebalik kekecilan hati itu (eh ada ke perkataan tu??), saya masih mampu berfikir secara logik. orang sekarang nak kahwin, paling-paling tidak, nak jugak tong tong duit belanja. nak bersederhana takat mana pun, akhir sekali berhabis beribu riban jugak. nak pulak yang kahwin tu kejenya tak lah gah sangat tapi menuntut masa yang maha banyak. komitmen yang melebih-lebih sampai untuk kahwin pun sanggup serah seratus-peratus kat family untuk selesaikan. bila dah semua bersuruh, duit lagilah maknanya.

dan fitrahnya pulak, perempuan, ada ke yang tak cerewet. cubalah berlakon cool macam mana pun, ada ke nak pakai tshirt renyuk, kedut-kedut?? mesti nak iron jugak walau tengah rushing. busy lah macam mana pun pasangan dia, tak bergaji, tetap mahu semuanya sempurna. sempurna dalam tak sempurna lah. mana ada benda yang sempurna melainkan Dia.

tapi sungguh penatlah bila kita fikir banyak sangat, bila ada banyak benda yang perlu kita luahkan.. bila bebelan kosong takde lagi tempat sasaran, rasa sangat down..sangat tak bersemangat...

satu pengajaran hidup yang paling jelas...

kalau anda mahu hidup berpasangan, hidup berkeluarga dengan matlamat anda akan dapat capai orang yang anda perlukan di saat anda memerlukan, navy bukan satu pilihan yang baik. mereka juga manusia, lumrah perasaan mereka sama seperti kita, cuma mereka tidak punya masa dan peluang untuk memenuhi matlamat anda. dan kalau anda pasti kecomelan anda boleh merubah tingkahlaku mereka, anda perlu bersedia untuk gagal. tapi, bukan semua yang berpasangan dengan mereka itu berakhir dengan masalah. in fact, anda mungkin lebih bijak, lebih kuat dan lebih berjaya dari orang lain. semua itu ujian Allah. dan Allah menguji manusia dengan apa yang mereka mampu tanggung, bukan sebaliknya. kan??

akhir kata..

me: jangan bangkang-bangkang orang boleh tak????!!! dah berapa kali orang sedih nangis-nangis sendiri tapi abang busy??? boleh tak bayar balik susah payah orang tu dengan setuju je semua benda yang orang cakap??? boleh tak???

nak cakap macam tu sebenarnya tadi.. tapi takut jadi masalah lain pulak yang mungkin perlu cari masa yang lain lagi untuk diselesaikan. haha.. so baik jangan cakap.

;)

p.s: dari wak dah jadi abang. rasa macam dah boleh hilangkan rasa fobia dengan panggilan tu kut. tapi rasa aneh jugak sebab dia adalah adik sebenarnya. tapi sebulan je pun.. apa la sangat sebulan tu kan kan kan??? *wink2






Thursday, April 14, 2011

jangan ajar diri jadi penipu.

bismillah...

Tuhan yang menghilangkan rasa sedih, hilangkanlah.

adakah saya dah jadi makin sensitif sejak kebelakangan ni??? ke saya sedang stressed??

if you have to say something to me, and the thing can bring me down, say it and say sorry. for at least i know that i'm not left in the dark.

sungguhpun saya adalah pelupa, tapi there are things that i won't forget. kenapa perlu menipu??

sedih. sangat sedih bila people think it's ok to lie to me. yes it's ok to take my things. it's ok to copy my assignments. it's ok to take my belongings. it's ok if you want my boyfriend. yes, it's ok.

but it's absolutely NOT OK to lie.

think before you speak. and please think even before u think.

p.s: FYI, dis org tua also has feeling. thank you.

may God bless you.

Monday, April 11, 2011

la la lalalala~ avril mode



i'm the flower with the wrong spelling. hye!

and i'm far away from family.

dorang asek makan best. selalu pergi sabak. dem.




macam shabu-shabu. tapi sabak lagi best kut. abang azhar, jum!! ;D



Thursday, April 7, 2011

kemas kini pantas.

hi.








ajak kawen pulak. kalau orang tak ketuk-ketuk, takde nak gerak pape pun. sekeh sampai keluar roh baru tau.









nak siap gi kelas. sosiolinguistic and action research.

bye.

Wednesday, April 6, 2011

bye bye sweet potato couple~

bismillah..

it's wednesday.. rabu terakhir dalam sem ni yang takde klas.. lepas ni dah ada klas hari rabu.. rasa hati nak tido je satu hari.. kepala pun dah masuk empat hari duk sakit-sakit... kerja banyak, tapi malas nak buat.

tengok-tengok jugak kut-kut encik engineer dah add fb, tapi xde pun.. mama dah gitau kut..haha..

oh, sweet potato couple dah quit... dah tak boleh tengok dorang dalam we got married... and the pink guitar is soooooooooo cute! bye bye yong and hyun. ;)

hari jumaat nanti pergi sekolah lagi, for action research.. last time kami pergi sekolah and we did the first intervention. me, acoy and nana jd teacher. i've failed myself. set induction failed. teaching failed. voice projection failed. arghhh!! tertekan pulak bila fikir. i can't be a teacher. i don't want to be a teacher. i only want to be a teacher for my children. saya nak jadi surirumah je pleaaaaassseeeee..... kalau lah boleh kan... tsk tsk..

tinggal lagi 41 hari untuk saya meninggalkan UUM... i will surely miss this "Universiti Untuk Makan"... saya lagi suka duk sini as compared to penang... saya lagi suka perasaan terkejut bukak pintu bilik tengok ada monyet tunggu depan pintu daripada perasaan sakit hati dengar bunyi hon kereta dan siren ambulans sepanjang masa.. saya lagi suka angin UUM daripada asap penang..

dan sekarang kami masih tidak pasti bulan berapakah kami perlu balik maktab.. kalau korang mengikuti perkembangan untuk orang-orang yang masih bergelar undergraduates, korang pasti tahu yang kebanyakan universiti malaysia akan bukak bulan september untuk sem depan. termasuk UUM. we are twinning program students. there are years that we have to be in IPGM Penang and 2 years in UUM. bila berada di UUM, untuk akademik punya hal, kami takde masalah. tapi bila berada di maktab, banyak masalah yang akan timbul due to the system used. walaupun kami berada di Penang, segala silibus, final exam, minggu kuliah akan ikut UUM. and as so many people dah tahu, cuti maktab adalah mengikut cuti sekolah, bukan cuti universiti. sebelum ni, cuti tak jadi masalah sebab cuti universiti selalu jugak terkena time cuti sekolah.. tapi bila dibuat kami masuk bulan september, masa cuti sekolah hujung tahun nanti, 71 of us kena stay dekat maktab untuk habiskan sem..ohooo.. patutnya bagi je kami stay kat sini...

memang lah kalau dikira dari segi balik kampung, lagi senang di penang sebab drive hanya 4 jam untuk sampai rumah. kalau UUM 5 jam. but then saya tetap jugak tak naik bas kan..so 5 jam is much better la kan than 8 jam dalam bas.hehehe... makanan pun lagi heaven dekat sini.. memang betul kat sini susah nak dapat makanan-makanan pantas enak dan mahal seperti Chili's Nando's Jonny's mahupun Seoul Garden.. Kfc pun paling dekat kat Jitra. but then, saya ni orang Melayu kampung je kut.. saya tak memilih dalam urusan makan, tapi saya juga tak gemar makanan-makanan pantas lagi mahal itu.. saya memang kedekut.

tapi, di sebalik apa yang digebang di atas ini.. reason sebenar saya tidak mahu balik penang ialah,

saya tak nak ngajar anak-anak chinese yang pandai-pandai kat penang. saya takut. saya akan gelabah. saya akan fail. saya takut. saya penakut. ya, itu saya. penakut. boooooo diri sendiri.

so apa nak buat sekarang ni???

kalau ada duit yang banyak, betul-betul banyak, saya nak kawen dan jadi surirumah yang boleh duk rumah dan selalu boleh balik rumah parents.

disebabkan takde, saya haruslah menyiapkan assignment, study untuk final exam adalah mustahil lah sekarang sebab exam lagi 3 minggu.. dan dengan duit yang tak banyak sangat, jum gi potong rambut petang ni~!! hehe.. hair garden jum!!

dan untuk review pantas,
i've told my sisters about june thingy.
told sista bout kain pink n d craft
told another sista bout tuxedo
told another sista bout d date
and sedang berfikir for the course.

till then,daaaaaaaaaaa

;)

p.s: Dr28 x gi jalan oversea ke tahun ni??? :(






Sunday, April 3, 2011

"mrs him" to be... ;)



"belajar cemerlang, p kalau bab cinta, fail!"

bismillah...

baiklah saya terima dengan rela hati. konon dah cedera parah xleh diubati tapi tup tup duk berjoget kat perkampungan navy. good luck untuk diri sendiri kerana masih kental untuk disakiti.

whoaa.. macam-macam ak gitau nih..

as i have told you before, my bonda dah selamat dioperate untuk buang segala virus-virus kanser payudara pada pertengahan Feb 2011.. dan alhamdulillah.. semuanya oke.. walaupun bonda tak seaktif dulu, tapi kami anak-anak bonda tetap akan buat bonda happy dan doakan bonda sampai bila-bila..

tapi.. bonda punya progress laju sangat la.. tak sempat kami nak buat bonda happy bonda dah bolot title lagi tinggi..

on 19th march 2011, our beloved bonda dengan comelnya telah memegang title seorang Dr. setelah bersusah payah selama lebih kurang lapan tahun. diulangi, lapan tahun, akhirnya bonda berjaya gak pakai beret itu. yihaaa andre2!! heeee.. anak pulak yang terlebih ekaited...

gambar dicuri dr benjamin lycan

for sure lepas ni ramailah anak-anak bonda yang semangat pelik nak sambung belajar..hehehehe..

it's been 5 years. 5 tahun dan akan menjadi 6 tahun yang sangat bermakna dalam hidup. pahit manis, susah senang, kalau nak diceritakan, terlalu banyak. we share everything with her.. setelah 5 tahun, kami pasti bahawa kami ni adalah spoiled brat.haha..

dan sekarang rasa dah makin hampir untuk buat keputusan yang besar dalam hidup...

you know the words "carilah yang lain" memang dah macam angin lalu kat telinga. kerap sangat dengar.. but you have to know one more thing about me. saya sangat degil untuk peduli angin-angin itu. sorry friends..

there are moments i cant face, problems i think i cant take, but then, it's me who love to take all the challenges. given two, i would choose a hard way instead of easy one.

bukan setiap hari pun saya berendam air mata. in fact, i dun feel burden over every single problem. tak pun.. bila dah rasa teruk sangat je baru rasa huru hara sikit. plus, my besties said dat if it's her, she would run away after a year, not five. apa maknanya tu?? maknanya saya sangat bodoh lah kan to stay. but then, i'm still thinking, his failure is mine too.. meaning, if he cant understand me, dat means i failed to make he understands...

"kenapa semua orang tanya nurah bila nak kawen tapi tak tanya pun bila orang nak kawen...??"

and mimie answers..

"kalau kak diea, mimie takkan tanya bila nak kawen, mimie akan tanya, hari ni gaduh dengan azhar tak??"

and they all laugh.

memang betul pun... that's what we always do. fighting. fight over stupid things. misunderstanding almost everything. and lastly me crying. sendiri cari pasal.

then bila dia cakap he's positive for virus kencing tikus, then saya gelabah terus beli tiket pergi lumut. bersama buah pauh. haha

dah lupa dah marah-marah. dah lupa segala tak puas hati. kami bersembang macam baru kenal.

but it should be his last lesson. it should. at least after getting the message from my mama. hope he learnt his lesson.

oh, zuhairah dahria, tolong lah jadi lebih matang. ini bukan wgm. ini adalah realiti.

doakan kami. doakan keputusan yang saya ambil ini adalah tepat. doakan kami bahagia. doakan kami.

terima kasih.... semua. ;)



Wednesday, March 23, 2011

siapa dia???

sila senyum sebagai tanda anda tidak membenci entry ini.

bismillah...

tak perlu lagi menulis tentang orang itu. katanya migrain akan menjelma tatkala melihat blog ini. pigi dah.. berceramah macam imam muda, salah orang dikata tak berpada, tapi diri sendiri bodoh sombong tak ingat dunia.

bukan saya untuk membenci. bukan saya untuk mengeji. tapi sudah sampai tahap tak tercapai fikiran lagi.

bila dah penat mengeluh mulalah terfikir kan bagus kalau ada orang bagus-bagus berkerja berharta cukup menyara seorang surirumah seperti saya masuk meminang..

tapi fikirlah, bila tiba-tiba menggunakan khidmat mak ayah merisik anak dara. mungkin saya saja. tak sempat bersosial kah beliau?? diam tak bertempat?? anti perempuan?? ditinggalkan hati remuk redam??

atau mungkin menyempurnakan segala amanah hidup mengikut jalan yang benar terlebih dahulu?? anda faham??

saya faham..

abang saya juga berkahwin dengan calon dari orang tengah. tanpa bercinta, mereka mendirikan rumah tangga. tapi tidak satupun kriteria yang awal itu ada padanya.

cuma pilihan pertama tak berapa ngam dengan papa mama. naseblah kan.

oh, teringat juga prosesnya. abang saya tidak muncul ketika hari perkenalan. hanya gambarnya kami bawa. pastilah yang paling comel yang kami rasa. susah lah kami nak gebang kalau gambar pun sudah tak sedap mata memandang. kan?

tapi kami tak menipu. abang kami memang comel. seperti donat memang comel kan? orang yang dirisik ketika itu juga setuju. tidak lah kami ini pembawa cerita dongeng bila selain daripada kecomelan itu, abang kami adalah hampir sempurna. mungkin manja seperti perempuan sket tidak sesuai dengan saiz beliau. tapi tak mengapalah, sudah selamat berkahwin lebih dua tahun baru. baby masih belom ada. baby cacing mungkin banyak dalam perut beliau.

tidaklah kami berjudi, tapi kami mempertaruhkan segala kualiti positif yang abang kami miliki. orang yang dirisik adalah yang cantik, kerjanya sangat baik, poket juga tebal duit berkepuk-kepuk. tidaklah lebih abang kami itu melainkan kerjanya adalah arkitek.(waaaahhh...tapi tak berduit.kekeke)

apa yang saya merepek sebenarnya nih...

message bari ibunda beberapa hari yang lalu

mama: slm tick, ada ore mari merisik demo kmarin. demo kna wt plhe scpat mngkn. *orang tua sekarang standard lah message macam muda mudi, guna shortform untuk rasa tidak tua..

saya: sapo ma? dio bwk brg kemas dop?? kekeke.. *pastilah ingat mainan mama fikirkan beliau bosan di rumah.

mama: bnyk bna bre kemah dia.mari nk nnanya bwk dh.

saya: manalah tahu..hahaha

sampai di situ saja

malam tu kami message lagi.. tapi hal yang lain...dan tiba-tiba..

mama: tick lagu mana ore mari dok nnanyo dmo ni?? dmo kna oytlh ko ....... 2 kalu dia btul2 kna lh dia buat sesuatu.ore tnya marin mama oyt xdok je.

BIA BETEK!!! duh...

pastilah saya terkejut.

dan sebagai pengukuhan segala ini bukan mainan mama, orang tengah itu sendiri dah message kat facebook. susah juga ya bila orang tua juga pandai berfacebook. tak perlu lagi menunggu untuk bertanya itu ini. dah tak suspense la...ish..haha..

tapi identiti orang itu masih misteri.. ntah ape jadi dengan mama, yang selama ni memegang jawatan orang tengah yang sangat cemerlang, tidak mampu mengingat nama si perisik*oh macam FBI la plak.. mungkin beliau juga terkejut.hahaha.

jawapan saya..

tiada jawapan. soalan juga yang saya bagi. soalan soalan soalan sahaja.

banyak benda yang saya fikirkan... haruskah? tak perlukah?? oho.. tak nak fikir.. boleh kah???

rasa kelakar, takut, risau, susah hati.

kalau anda ada jawapan silalah bagitau saya

daaaaaaaaaaaaaa.......





Friday, March 11, 2011

untuk wak lagi...tak paham kenapa asek2 untuk beliau.

bismillah...

n alhamdulillah.. suara dah ada balik setelah 3 hari hilang.. hehe.. first time demam sampai terlari balik.. thanks to muiz cuz balik kampung.. kesian beliau drive sorang2 dan membiarkan saya bermimpi indah di seat sebelah..ehehehehe...

tanpa mc, saya dengan sengajanya menuang 2 klas dan 1 ko k. dan pada saat ini sedang menyiapkan homework dengan penuh semangat sebagai tanda penghargaan kepada internet yang laju vroom vroom di rumah..hehe..

i told my mum. bout us. n she started to talk craps like "dh tu tick nak kawen ngan sape la tahun dpn...?" it came out from her mouth like over and over again. macam dia pulak nak kawen..

tak de pulak saya kecoh cakap nak kawen ke ape tapi nape orang lain pulak yang eksaited. tak paham sungguh. kalau kata tak pernah cakap tu tipu la kan.. ade la skali.. tu pun dah lama giler kut.. and sebab nak tetapkan tak nak bertunang. tu je..

dan sekarang dah takde hangen langsung nak pikir or cakap or bincang or ape2 je lah pasal kawen mawen ni... am i stressed?? agak la.. tapi ape nak dipikir sangat.. hidup je lah...

but then somehow i said to mama, "mama carilah sape2 yang mama berkenan untuk org" then she takes it seriously like "ade sorang tu ngah cari wife..kalau betul2 nk kenal la..."

me: sape??
mama: ank kawan mama..
me: handsome op?? (soalan bajet tak sedar diri nih..)
mama: ok la..
me: keje?
mama: army.

the end.

sorang dalam sejarah cukup lah. tak perlu nak buat collection.

semua orang akan lalu benda macam ni ke?? sedihnye.....~!!!!!!

cari je yang lain.. cari je yang lain.. jangan tunggu lagi...

i know dat org yang cakap tu pun tahu yang cakap memang senang. sangat senang.

nak betul-betul hilangkan dari hidup tu ingat senang ke??

macam mane nak gitau die? macam mana nak lalui hari dia akan jadi mental disebabkan kita??macam mana nak reset balik hidup.. macam mana...

tapi bila fikir macam ni.. mesti nak fikir lagi pasal kenapa and macam mana nak settlekan... tak serik-serik lagi ke???

hhhhhhhmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

di luarnya tenang tapi Tuhan saja tahu...

boring jugak asek cakap benda sama je..... tapi kat sini je kut boleh tunjuk perasaan.. sebab takde sape pun akan percaya benda ni semua kalau tengokkan ghupe zuhairah dahria secara live...

siap ade yang mintak tips jadi happy go lucky bahagia takde masalah lagi/ dang~

kalau lah korang tahu..........






Sunday, March 6, 2011

move it move it auuuuuw~


bismillah...

cantik kan?? klasik abes la ek pilih cincin macam nih?? haha.. cincin ceni dah jarang nak nampak kat kedai.. kena tempah kalau nak.. tapi lambat siap. xpe lah, janji dapat harga berbaloi2.

duit belen boleh wat shopping. duit belen2 lagi beta songlap. sampai ari ni tak gitau harga sebenar. ngahahaha... tak rahsia la kalau dah gitau..

next, nak body 916 ceni gak, tapi berlian susun 2 line.. cane?? yang macam orang2 tua slalu pakai tu. saya punya taste memang tradisional sket kut.. xnak ah bunga2 pusing2...hehehe... eh tapi bukanlah besar gedabak cam mami jarum punye cincin tu... bukan bukan bukan.. eh jap, kalau lah ade yang terbaca tetiba nak bagi kan, jangan jangan jangan.. saya suh atok saya je buat oke... pahtu ckp keep the change tau. ;)

tonight, is such a beautiful night.hmm..goodnight.

p/s~ sesambil buat reflection, layan perasaan, belek2 "cincin confused"
p/s/s~ reflection oh reflection.
p/s/s~ tonight by big bang.






Friday, March 4, 2011

typical?? dun think so...

Bismillah...

i know i can't take one more step towards you cause all that's waiting is regret. and don't you know i'm not your ghost anymore.




mungkin benar kata-kata itu. susah untuk dijaga, tapi susah juga untuk dijauhi. i've thought about the right way. mind your own heart. jadi selfish sikit. fighting~!!






Wednesday, March 2, 2011

suka hati lah labu....

bismillah...

hmmm... tah berapa hari lah tu tahan nak dengar cerita.. nak cuba-cuba ambil berat.. macam kenal je gaya tu....

buat lah ape yang kamu suka ye labu...

tapi akhirnya saya dah betul-betul decide. no more dreaming to learn it from u.. saya dah selamat berenang ke tepian swimming pool. sekian terima kasih. there's a lot more to come.

hidup tak seronok kalau takde surprise. hope you like it!!

Saturday, February 26, 2011

pergi jika patutnya begitu.

assalamualaikum...

dah ada orang tanya. ajzahuahr. ape tu??

baca secara selang huruf. apa yang anda nampak?

satu perkataan adalah azhar. satu lagi adalah jauh.

saya mahu lakukan sesuatu. benda ni pernah terjadi dulu. dan ia berulang lagi.

mungkin akan berulang lagi lepas ni?? saya tak pasti.. hanya Tuhan lebih mengetahui

hmm.. saya patut bayar segala ungkitan itu..

tapi bukan pada dia..

saya akan sampaikan kepada yang lebih menghargai..

sasarannya adalah seorang ibu.

misi juga sudah bermula.

tapi langkah ragu. tiba-tiba keliru.

mungkin perbuatan akan disalah erti??

ahh.. sakitnya hati sendiri bila terlalu memikirkan hati orang lain.

pasti ada hikmah. pasti.

ada juga yang memujuk. buka saja hati pada yang lain.

sesungguhnya bercakap memang terlalu mudah.

mungkin diri terlalu bodoh. terlalu percaya. terlalu optimis pada takdir.

sehingga ada lagi ruang peluang untuk terus disakiti.

alasan? diri juga punya banyak kelemahan. kekurangan yang beri sedar untuk menerima ketakcukupan orang lain.

kusutnya bila tiada jawapan pada langkah seterusnya.

ya takdir itu milik Allah. tapi usaha itu milik kita.

pilihan itu ada pada Allah tapi langkah menjejakinya milik kita.

hati itu milik Allah pasti tapi akal kita yang punya.

sudahnya?? sempurnakan saja hak Dia moga diberi ilham kata selanjutnya.

fitrahnya empunya kata hanya manusia biasa yang menyayangi bagai kebanyakan yang punya hati.

bezanya dia memiliki akal yang mampu mengenal siapa yang selayaknya di atas.

pintanya hanya untuk difahami.

dan dia tak mampu sekadar menyayang tanpa jaminan hatinya dijaga seperti sepatutnya.

dia adalah seorang perempuan yang kuat. tidak dia menjadi lemah kerana kamu.. tapi dia tetap akan berfikir sampai otaknya berhenti berfungsi.

kerana dia tidak akan pernah lupa pada pegangannya selama ini.

"we never found a wrong mate, but we become a wrong mate"

mungkin azamnya utuh sampai bila-bila.

" mahu bahagia?? cipta. jangan ditunggu"

tapi mungkin juga hati perempuan itu terlalu parah. hingga setiap langkah kabur. ragu- ragu bila semangat hilang kerana ingatan yang sangkanya melenyapkan siksaan. walhal makin tersiksa.

banyak lagi positif untuk difikir. tapi mungkin dia perlu berehat.

bagi ruang hatinya lapang.

moga yang patut datang itu datang. dan yang patut pergi itu pergi.

sungguh. perempuan ini tak mampu melihat kamu susah.

dan dia sungguh kuat untuk terluka sampai akhirnya.



pergi jika patutnya begitu.


tapi datanglah jika benarnya begitu.










"